Bağışıklık sistemi, çevremizden burun, bağırsaklar, solunum ve deri yoluyla vücuda giren yabancı ve zararlı maddelere karşı vücudu koruyan bir sistemdir.
Bazen bağışıklık sisteminin yabancı ve zararlı maddelere karşı reaksiyonları aşırı olabilir. Bu durumu alerji olarak adlandırırız.
Genetik yatkınlığın söz konusu olduğu söylense de bazı alerjenler hastalığın oluşumunda önemli birer etkendir.
Alerjenler, çevresel alerjenler (ev tozu akarları, küf mantarları, polenler, hayvan alerjenleri), böcek alerjenleri, besin alerjenleri, ilaç alerjenleri ve mesleki alerjenler olmak üzere beş ana grupta toplanır. Bunlardan test edilmesini istedikleriniz ve yaşantınıza göre hekiminizin önerdiği maddelere test yapılır. Nelere alerjinizin olduğu belirlenir. Genel olarak 16,20 veya 30 ayrı alerjene test yapılmaktadır. Bunun dışında istenilen, süphelendiğiniz ama emin olamadığınız ürün yada maddelere karşı test yaptırılması normaldir.
Alerji Olduğumuzu Nasıl Anlarız? Alerji Belirtileri Nelerdir?
Vücudun alerjenlere verdiği tepkiler kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bu alerjinin çeşidine ve şiddetine de bağlıdır.
Alerjiden Şüphe Etmemizi Sağlayan Alerji Belirtileri Nelerdir?
Vücudun alerjenlere verdiği tepkiler kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
1. Sık Kaşıntı,
2. Peş peşe hapşırma,
3. Öksürük,
4. Burunda akma genellikle hapşırma ile,
5. Nefes darlığı veya hırıltılı solunum,
6. Vücutta egzama, döküntü, şişlik veya kızarma gibi diğer cilt belirtileri
Alerjik Öksürük
Alerjik öksürük, alerjik rahatsızlıkların en sık görülen belirtilerinden biri olduğu gibi aynı zamanda bir rahatsızlıktır. Hastalar tarafından rahatsız edici bulunmasına rağmen çoğu zaman tedavisi ihmal edilen alerjik öksürük doğru teşhis ve doğru tedavi ile atlatılabilir; hastanın hayat kalitesi geri kazandırılabilir.
Alerjik Öksürük Neden Olur?
Alerjik öksürük, vücudun alerjenlere solunum yoluyla verdiği bir tepkidir. Nefes yoluyla vücuda alınan alerjenler yine vücudun öksürük refleksiyle alınan alerjeni uzaklaştırmaya çalışır. Solunum yollarında gerçekleşen bu tahrişin yanı sıra bazen burun akıntısı, geniz akıntısı da görülebilir ve alerjik öksürüğü büyük ölçüde tetikleyebilir. Alerjinin şiddeti arttıkça öksürüğün de şiddeti artar, hastada yorgunluğa, göğüste çeşitli problemlere neden olabilir. Uzun süre devam eden ve belirtilerle örtüşen öksürük şikayeti ile karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktora muayene edilmeli; alerji ise kaynağı ve şiddeti öğrenilerek tedbirler alınmalıdır.
Bazı Doğal Tedaviler
Öksürük Karışımları
Özellikle kimyasal ilaç kullanımını olabildiğince aza indirmeye çalışan hastalar, alerjik dönemlerde kendi doğal öksürük şuruplarını yapıp, alerjik öksürüğü hafifletebilirler. Alerjik öksürüğe iyi gelen en iyi şuruplardan biri limon ve bal karışımıdır. Doğal limon suyu ve üzerine bolca eklenen balı karıştırıp tüketilebilir, hastalar genellikle kendine iyi gelenleri bilir ve karışımlarını oluştururlar zencefil bal …gibi…
Sıvı Tüketin
Alerjen maddeye maruz kalınması sonucu öksürüğün yanı sıra geniz akıntısı da yoğun olarak görülmektedir. Su veya taze sıkılmış meyve suları gibi sıvıları bolca tüketerek boğazda doğal bir temizlik gerçekleştirebilirsiniz.
Alerjen Maddelerden Uzak Durun
Alerjik öksürükle karşılaşan hastaların duyarlı olduğu alerjen maddeleri tespit etmesi ve bu maddelerden olabildiğince uzak durması büyük önem taşımaktadır. Özellikle polen alerjisi olan hastalar bahar döneminde yaşam tarzını alerjiye karşı tekrardan oluşturması gerekmektedir. Toz ve akar alerjilerinde bulunduğu ortamın hijyeni sağlanmalı, toz tutacak eşyaları (peluşlu, shagy…) barındırmaktan kaçınmalıdır.
Odanızı Nemli Tutun
Alerjik dönemlerde balgam birikmesi sonucu öksürük sıklığı ve şiddeti artar. Bunu olabildiğince azaltmak için oluşan balgamı yumuşatacak nemli ortam sağlanmalıdır. Ilık su tüketilmelidir.