Aromaterapi kokuyla tedavi anlamına gelir. Gül, limon, lavanta, nane gibi bitkilerin yağlarının koklanması ile uygulanan doğal bir tedavi yöntemidir. Bitki yağları banyo suyuna eklenir, masajla cilde uygulanır veya teneffüs edilir. Büyükler Buhurdan olarak bilir.
Aromatik kokular burun yoluyla solunduğu zaman koku hücreleri vasıtasıyla beyni ve sinir sistemini etkilerler, en etkili yöntem budur.
Aromatik yağlar bitki, çiçek, ağaç, meyve, ağaç kabuğu, çim ve çekirdeklerden çıkartılan terapötik, psikolojik ve fizyolojik etkilere sahip hastalıkları önleyebilen ve tedavi edebilen yağlardır.
150 civarında hoş kokulu yağ vardır. Bu yağlar mikrop öldürücü, antiviral, iltihap kurutucu, ağrı kesici, antidepresan, balgam söktürücü, uyarıcı, sakinleştirici, hazmı kolaylaştırıcı, idrar söktürücü özelliklere sahip olup egzema, sedef, migren gibi pek çok rahatsızlıkta kullanıldığı eskilerden beri halk arasındaki kullanımlarıyla zaten bilinmektedir. Bu yağlardan hekiminizin kontrolü ve bilgisi dahilinde Aromatik yağların etkileri hakkında bilgi sahibi olan hekimler yardımıyla faydalanılmalıdır.
Aromatik yağlardan azami faydayı sağlamak için tamamen doğal yağlar kullanılmalı, sentetik olarak üretilen yağlar işe yaramaz. Doğal bitkilerden elde edilen uçucu yağlar kullanılmalıdır.