HACAMAT ÖNCESİ ve SONRASI

HACAMAT ÖNCESİ ve SONRASI

Hacamat Geleneksel Yöntemlerle esaslarına uygun şekilde ve doğru zamanlarda yapılmalıdır, Günümüzde zamanlamaya çoğunlukla uyulsa da pek çok uygulamanın Geleneksel Yöntemlerden farklı uygulandığı görülmektedir. Sünnet olan günleri sosyal medya hesaplarımızda paylaşmaktayız(https://www.instagram.com/drpinar.kocyigit/). Diğer günlerde de ayın çekim gücü ile ilişkili olarak faydalı günler vardır ve çoğu zaman sünnet olan günler ile çakışmaktadır.

Dikkat edilmesi Gereken Başlıca Hususlar Şöyledir.

Hacamattan Önce

Hacamat aç karnına yapılır; Takribi 3 saat öncesi yeme içme bırakılır.

Asgari 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmaması tavsiye edilir. Biz bazen 3 günlük hayvansal gıda perhiz öneririz. Balda hayvansal gıda olup balın kullanımı ile ilgili olarak özel önerilerimiz ve ikramlarımız yapılmaktadır.

Hekimlerin açıklamalarına göre hayvansal gıdalar protein ihtiva eder, kanı koyulaştırır. Hayvansal perhize dikkat edilerek yapılan hacamat daha faydalıdır.

Hayvansal gıdaları alan kimseler için bir yemek kaşığı zeytinyağı, sirke- zeytinyağı ya da limon – zeytinyağı karışımı içilmesi hayvansal gıdanın etkisini düşüreceği söylenmiştir.

Yine hekimlerin tavsiyesi 24 saat öncesinden Cinsel İlişki yapılmaması yönündedir.

Hacamatdan Sonra

Asgari iki saat kadar bir şey yenilmemesi tavsiye edilmektedir. Hacamatdan sonra iştah biraz açılabilir. Mümkün olduğunca günü hafif gıdalarla geçirmek bitkisel gıdalar yemek hacamatın faydasını artırır.

Aynı zamanda asgari 1-2 gün Cinsel ilişkiden uzak durulması hacamatın faydasını artıracağı söylenmektedir.

En az 12 saat olmak üzere optimum 24 saat sonra duş alınabilir. Lakin duştan hemen sonra yara izlerinin olduğu bölgenin zeytinyağı veya kantoron yağı sürmek iz kalmaması yaraların çabuk iyileşmesi bakımından çok fayda sağlar. Kendi uygulamalarımızda iz kaldığını görmedik, burada uygulama şekli önem arz etmektedir.

Hacamat dan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmenin çok faydalı olacağı söylenmiştir. Şeker hastaları doktorlarının öneresi doğrultusunda hareket ederler.

ALERJİ TESTLERİ

Bağışıklık sistemi, çevremizden burun, bağırsaklar, solunum ve deri yoluyla vücuda giren yabancı ve zararlı maddelere karşı vücudu koruyan bir sistemdir.

Bazen bağışıklık sisteminin yabancı ve zararlı maddelere karşı reaksiyonları aşırı olabilir. Bu durumu alerji olarak adlandırırız.

Genetik yatkınlığın söz konusu olduğu söylense de bazı alerjenler hastalığın oluşumunda önemli birer etkendir.

Alerjenler, çevresel alerjenler (ev tozu akarları, küf mantarları, polenler, hayvan alerjenleri), böcek alerjenleri, besin alerjenleri, ilaç alerjenleri ve mesleki alerjenler olmak üzere beş ana grupta toplanır. Bunlardan test edilmesini istedikleriniz ve yaşantınıza göre hekiminizin önerdiği maddelere test yapılır. Nelere alerjinizin olduğu belirlenir. Genel olarak 16,20 veya 30 ayrı alerjene test yapılmaktadır. Bunun dışında istenilen, süphelendiğiniz ama emin olamadığınız ürün yada maddelere karşı test yaptırılması normaldir.

Alerji Olduğumuzu Nasıl Anlarız? Alerji Belirtileri Nelerdir?

Vücudun alerjenlere verdiği tepkiler kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bu alerjinin çeşidine ve şiddetine de bağlıdır.

Alerjiden Şüphe Etmemizi Sağlayan Alerji Belirtileri Nelerdir?

Vücudun alerjenlere verdiği tepkiler kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

1. Sık Kaşıntı,
2. Peş peşe hapşırma,
3. Öksürük,
4. Burunda akma genellikle hapşırma ile,
5. Nefes darlığı veya hırıltılı solunum,
6. Vücutta egzama, döküntü, şişlik veya kızarma gibi diğer cilt belirtileri

Alerjik Öksürük

Alerjik öksürük, alerjik rahatsızlıkların en sık görülen belirtilerinden biri olduğu gibi aynı zamanda bir rahatsızlıktır. Hastalar tarafından rahatsız edici bulunmasına rağmen çoğu zaman tedavisi ihmal edilen alerjik öksürük doğru teşhis ve doğru tedavi ile atlatılabilir; hastanın hayat kalitesi geri kazandırılabilir.

Alerjik Öksürük Neden Olur?

Alerjik öksürük, vücudun alerjenlere solunum yoluyla verdiği bir tepkidir. Nefes yoluyla vücuda alınan alerjenler yine vücudun öksürük refleksiyle alınan alerjeni uzaklaştırmaya çalışır. Solunum yollarında gerçekleşen bu tahrişin yanı sıra bazen burun akıntısı, geniz akıntısı da görülebilir ve alerjik öksürüğü büyük ölçüde tetikleyebilir. Alerjinin şiddeti arttıkça öksürüğün de şiddeti artar, hastada yorgunluğa, göğüste çeşitli problemlere neden olabilir. Uzun süre devam eden ve belirtilerle örtüşen öksürük şikayeti ile karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktora muayene edilmeli; alerji ise kaynağı ve şiddeti öğrenilerek tedbirler alınmalıdır.

Bazı Doğal Tedaviler

Öksürük Karışımları

Özellikle kimyasal ilaç kullanımını olabildiğince aza indirmeye çalışan hastalar, alerjik dönemlerde kendi doğal öksürük şuruplarını yapıp, alerjik öksürüğü hafifletebilirler. Alerjik öksürüğe iyi gelen en iyi şuruplardan biri limon ve bal karışımıdır. Doğal limon suyu ve üzerine bolca eklenen balı karıştırıp tüketilebilir, hastalar genellikle kendine iyi gelenleri bilir ve karışımlarını oluştururlar zencefil bal …gibi…

Sıvı Tüketin

Alerjen maddeye maruz kalınması sonucu öksürüğün yanı sıra geniz akıntısı da yoğun olarak görülmektedir. Su veya taze sıkılmış meyve suları gibi sıvıları bolca tüketerek boğazda doğal bir temizlik gerçekleştirebilirsiniz.

Alerjen Maddelerden Uzak Durun

Alerjik öksürükle karşılaşan hastaların duyarlı olduğu alerjen maddeleri tespit etmesi ve bu maddelerden olabildiğince uzak durması büyük önem taşımaktadır. Özellikle polen alerjisi olan hastalar bahar döneminde yaşam tarzını alerjiye karşı tekrardan oluşturması gerekmektedir. Toz ve akar alerjilerinde bulunduğu ortamın hijyeni sağlanmalı, toz tutacak eşyaları (peluşlu, shagy…) barındırmaktan kaçınmalıdır.

Odanızı Nemli Tutun

Alerjik dönemlerde balgam birikmesi sonucu öksürük sıklığı ve şiddeti artar. Bunu olabildiğince azaltmak için oluşan balgamı yumuşatacak nemli ortam sağlanmalıdır. Ilık su tüketilmelidir.

PRP

PRP- KENDİ KANINIZDAN GELEN ŞİFA

PRP ya da trombosit bakımından zengin plazma tedavisi, kişinin kendisinden alınan kanın çeşitli işlemlerden geçirilerek vücutta tedavisi planlanan dokulara enjeksiyonu şeklinde uygulanan tedavi yöntemidir. Saç dökülmesi ve cilt gençleştirme gibi estetik sorunlara yönelik yapılabileceği gibi yaralı tendonların, bağların, kasların ve eklemlerin iyileşmesini hızlandırmak için de kullanır.

PRP nedir?

PRP, İngilizcede ‘Platelet Rich Plasma’ ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşan ve kişinin kendi kanından elde edilen maddenin enjeksiyonu ile yapılan tedavi şeklidir. Enjekte edilen madde platelet bakımından zenginleştirilmiş plazmadır. Plazma, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve platelet adı verilen özel hücreler veya başka faktör ve proteinler içeren bir kan bileşenidir. Plazma ayrıca hücre büyümesini destekleyen çeşitli proteinler de içerir. Araştırmacılar, plazmayı kandan izole ederek ve konsantre ederek platelet hücreleri bakımından daha zengin bir plazma olan PRP adlı kan bileşenini elde etmiştir.

PRP’nin zarar görmüş dokulara enjekte edilmesi vücutta yeni, sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. PRP’nin hasarlı dokudaki iyileşmeyi desteklediği de düşünülür. Doku büyüme faktörleri, hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğu için, vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.

PRP tedavisi nasıl yapılır?

Tamamlanması yaklaşık 30-40 dakika süren PRP terapisi, hastanın kanının bir tüpte toplanmasıyla başlar. Trombosit bakımından zengin plazma, tam kanın diğer bileşenlerinden santrifüj yöntemi ile ayrılarak kullanılır. Çünkü trombositler, yaralı dokuları onarmak için gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görür. Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon kök hücrelerinde gen ve protein ekspresyonunu artırarak doku iyileşmesini uyarır. Bu büyüme faktörleri ayrıca kan akımını hızlandırır ve kıkırdakların daha sert ve esnek hale gelmesini sağlar.

PRP enjeksiyonları farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin saç dökülmesi için kafa derisine enjeksiyon yapılmadan önce gerekli görülürse lokal bir uyuşturucu solüsyonu olan lidokain uygulanır. Bunun için tedavi seansına biraz erken gelinmesi gerekebilir. Genellikle enjeksiyona bağlı ağrıyı azaltmak için PRP ile bir lokal anestezik ilaç karıştırılır. Bazen cerrahi işlemle birlikte PRP enjeksiyonu yapılabilir.

PRP nasıl uygulanır?

PRP enjeksiyonları bu alanda eğitim almış uzman doktorlar tarafından uygulanır. İşlem birbirini takip eden çeşitli basamaklarda gerçekleştirilir. PRP uygulaması sırasında izlenen yol şu şekildedir;

Öncelikle enjekte edilecek PRP’yi hazırlamak için sağlık uzmanı tarafından hastadan bir miktar kan alınır. Alınan kan miktarı PRP’nin nereye enjekte edileceğine bağlıdır. Örneğin, saç dökülmesine yönelik kafa derisine yapılacak enjeksiyon için alınan kan miktarı yaklaşık olarak 20 mililitredir.

Steril şartlarda tüp içine alınan kan örneği bir santrifüj cihazına yerleştirilir. Santrifüj cihazı, çok hızlı bir şekilde dönen ve kan bileşenlerinin ayrışmasını sağlayan bir makinedir. Ayırma işlemi yaklaşık 15 dakika sürer. Bu işlem trombositleri diğer kan bileşenlerinden ayırır.

Daha sonra bileşenlerine ayrılmış plazma etkilenen bölgeye enjeksiyon için hazır hale getirilir. İşlemle konsantre trombosit içeren plazma elde edilir.

Tendon gibi enjeksiyon yapılması planlanan alanları belirlemek için ultrason gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.

Enjeksiyon alanı belirlendikten sonra hazırlanan PRP etkilenen bölgeye enjekte edilir.

Enjeksiyon, normal kandan 5 ila 10 kat daha fazla miktarda trombosit konsantrasyonu içerdiğinden PRP’nin iyileşmeye hızlandırıcı yönde etki ettiği düşünülür. Kanın alınmasından işlemin tamamlanmasına kadar geçen süre genellikle yarım saat gibi bir zaman dilimi kapsar.

PRP neden uygulanır?

PRP iyileşmeyi hızlandırmak ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılır. Saç büyümesini teşvik etme, cilt gençleştirme, yumuşak doku iyileşmesini hızlandırma gibi çeşitli nedenlerden dolayı trombosit bakımından zengin plazma terapisi veya PRP enjeksiyonları kullanılabilir. Trombosit aktivasyonu, vücudun doğal iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar ve PRP ile bol miktarda trombosit hedef bölgeye enjekte edilir.

Kişinin kendi kanından elde edilen maddeyle uygulandığından ciddi yan etkilere neden olmaması PRP’nin uygulanabilirliğini artırır. Bununla birlikte yapılan bilimsel araştırmalara göre, henüz yeni bir tedavi yöntemi olması nedeniyle, PRP’nin sağladığı faydalar kesin olarak kanıtlanamamıştır.

PRP kullanım alanları nelerdir?

Bir dizi durum ve rahatsızlığın tedavisinde PRP enjeksiyonları kullanılır. PRP’nin en sık tercih edildiği alanlar arasında şunlar sayılabilir;

Saç dökülmesi: Saç büyümesini teşvik etmek ve saç dökülmesini önlemek için kafa derisine PRP enjeksiyonları yapılabilir. Yapılan araştırmalara göre, PRP enjeksiyonlarının, erkek tipi kellik olarak da bilinen androjenik alopesi tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Özellikle erkeklerde görülen genetik kökenli saç dökülmelerinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir. PRP, saç mezoterapisi ile kombine edilerek de uygulanabilir.

Tendon yaralanmaları: Kasları kemiğe bağlayan sert, kalın doku bantlarına tendon denir. Genellikle tendonların yaralanma sonrası iyileşmeleri yavaştır. Tenisçi dirseği, ayak bileğinde aşil tendiniti veya dizdeki patellar tendonda ağrı ya da iltihap gibi kronik tendon problemlerini tedavi etmek için PRP enjeksiyonları kullanılabilir.

Ameliyat sonrası onarım: Bazen ameliyattan sonra omuzdaki rotator manşet tendonu gibi yırtık bir tendonu veya ligamentleri onarmak için PRP enjeksiyonları kullanılır.

Osteoartrit (Kireçlenme): PRP osteoartriti olan hastaların diz, kalça gibi eklemlerine enjekte edilir. Yapılan az sayıda çalışmaya göre PRP enjeksiyonlarının osteoartrit tedavisinde hyaluronik asit enjeksiyonlarından daha etkili olduğu saptanmıştır.

Cilt Gençleştirme: Yaşın ilerlemesi ve çevresel faktörlerin etkisiyle ciltte ortaya çıkan yaşlanma belirtileri için PRP enjeksiyonları kullanılabilir. Uygulama ile cilt elastikiyetinde artma, kırışıklıklarda azalma gibi olumlu etkiler gözlemlenebilir. Ciltteki yara izlerinden kurtulmak için de PRP tercih edilebilir.

PRP, çok yeni bir tedavi yöntemi olduğundan etkinliği henüz tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır.

PRP’nin olası yan etkileri nelerdir?

PRP, cilde uygulanan enjeksiyon nedeniyle potansiyel yan etkilere sahiptir. PRP, doğrudan vücuttan alınan maddeleri içerdiği için, alerjik reaksion kortizon veya hyaluronik asit gibi diğer ilaçların enjekte edilmesiyle oluşan alerjik reaksiyon riskine göre daha azdır. Ancak, aşağıdakiler dahil enjeksiyonun kendisinden kaynaklanan çeşitli riskler vardır:

Enfeksiyon

Sinir yaralanmaları

Enjeksiyon bölgesinde ağrı

Kanama

Doku hasarı

Hastaların çoğunluğu işlemden hemen sonra günlük aktivitelere dönebilir.

PRP enjeksiyonları için iyileşme süresi ne kadardır?

Yaralanmanın ardından ilgili bölgeye PRP enjeksiyonu yapıldığında doktor tarafından etkilenen bölgenin dinlendirilmesi önerilebilir. Bununla birlikte, istirahat önerisi daha ziyade yaralanmanın derecesi ile ilgilidir. Çoğu insan yaralanmadan bağımsız olarak PRP enjeksiyonlarını takiben hemen günlük aktivitelerine devam edebilir.

PRP enjeksiyonları yapıldıktan sonra hemen bir fark gözlenmez, çünkü öncelikle büyüme faktörlerinin aktive olarak devreye girmesi gerekir. Bu nedenle, uygulamadan sonraki birkaç hafta veya ay içerisinde yaralanan bölgenin daha hızlı iyileştiği veya kafa derisinde beklenenden daha fazla saç çıktığı fark edilebilir.

PRP tedavisi kaç seansta tamamlanır?

Artrit veya kronik tendinit tedavisi için çoğu hastada 2-3 seanslık PRP tedavisine ihtiyaç duyulur. Akut kas yaralanmalarında sıklıkla 1-2 seans yeterli olur. Yaş ihtiyaç duyulan seans miktarını belirleyen önemli bir faktördür. Çünkü yaşlandıkça vücuttaki kök hücre sayısı azalacağı için tedavi için daha fazla seansa ihtiyaç duyulabilir.

PRP seansları genellikle 2 hafta aralıklarla uygulanır. Kişinin ihtiyacına ve hastalığına göre ortalama 3-8 seans olacak şekilde planlanır. Saç dökülmesi ve cilt gençleştirme için mezoterapi ile kombine edilebilir. Seanslar tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez olmak üzere enjeksiyonlara devam edilebilir.

BEL FITIĞI, DİZ AĞRISI ve PROLOTERAPİ TEDAVİSİ

PROLOTERAPİ ÖNCESİNDE ve SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle ilk 3 gün, Asla ağrı kesicilerden (apranax, majezik, voltaren, etol, melox vs. gibi) almayınız.

Antienflamatuar etkisi olan bu ağrı kesiciler PROLOTERAPİ nin etkisini ortadan kaldırır. Çok ağrınız olursa size reçete edeceğimiz antienflamatuar etkisi olmayan parasetamol grubu ağrı kesiciler (Parol, minoset vs) alabilirsiniz.

PROLOTERAPİ uygulandıktan sonra tedavi uygulanan bölgeye ilk 3 gün 3 saatte bir 20 dakika sıcak uygulama yapınız. Bu uygulama PROLOTERAPİ den göreceğiniz faydayı artırır (bunu eczanelerden alacağınız sıcak su torbalarıyla yapabilirsiniz. Şeker hastaları ya da duyuları azalan yaşlı hastalar sıcak uygulama sırasında hissetmediklerinden ciltlerinde yanık oluşabilir, buna dikkat ediniz).

Kan Sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, Kalp Doktorunuza danışarak ilacınızı 5 gün süreyle keserek Proloterapi Enjeksiyonu yaptırabilirsiniz.

TEDAVİNİN ETKİSİNİ ARTIRAN DURUMLAR

Size öğretilen egzersizleri mutlaka düzenli yapınız (özellikle germe egzersizleri). Egzersiz yaparken sizde ağrı ve yorgunluk oluşturduğu sınıra kadar yapınız.

PROLOTERAPİ sırasında size reçete edeceğimiz gıda takviyelerini almanız tedavinize olumlu katkı sağlar. Bunlar; Glukozamin kompleksi, Tip 2 Kollajen, C vitamini, Omega 3, Yumurta Kabuğu zarı içerikli takviyeler’ dir. Günde en az 3 litre su içilmelidir.

Basit karbonhidratları hayatınızdan çıkarın ya da azaltın. (şeker, undan yapılan mamüller ekmek, poğaça, simit, kek, börek, tatlılar vs gibi). Özellikle akşam 18.00’den sonra karbonhidrat yemeyiniz.

Mineral, vitamin ve proteinden zengin beslenin. Bol sebze yiyin, sebzeleri özellikle çiğ olarak tüketmeye gayret edin ( domates, biber, maydanoz, dereotu, nane, tere, turp, soğan, sarımsak vs). Her gün bol ev yoğurdu tüketin.

PROLOTERAPİ den sonra ilk 3 gün ağrınız artabilir. Bu vücudunuzun tedaviye yanıt verdiğini gösterir, iyiye işarettir. Bu ağrılar azalarak 10 güne kadar uzayabilir. Unutmayınız ki PROLOTERAPİ direk ağrı kesici bir yöntem değildir, ağrılı bölgedeki hasarı tedavi ederek ağrıların doğal ve kalıcı olarak azalmasını ya da tamamen ortadan kalkmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.


 PROLOTERAPİ NEDİR?

Proloterapi; çoğunlukla yüksek yoğunlukta dekstroz solüsyonu enjeksiyonu yoluyla kronik kas-iskelet sistemi ağrılarının (diz, bel, dirsek) tedavisini hedefler. Esası vucüdün kendini yenileme mekanızmasının çalıştırılmasına dayanır.
 

PROLOTERAPİ HAKKINDA BİLGİLER

Proloterapi günümüz tıbbi gibi sonucu değil sebebi tedavi ettiği için bel ağrısı, bel fıtığı, çeşitli bölgelerde kireçlenme, boyun ağrısı, boyun fıtığı, sırt ağrısı, migren, kas omurga iskelet sistemi kaynaklı ağrı şikayeti olan hastaların büyük çoğunluğunda  etkili bir tedavi sağlar.

Proloterapi kısaca; insan vücudunun tamir sistemini uyararak vücutdaki ağrılı, zayıf ve işlevini kaybetmiş bölgenin tekrar eski haline dönmesini sağlayan ve doğal solüsyon içeren enjeksiyon kullanılarak uygulanan bir tedavi metodudur. Proloterapi tedavisi sürecinde vücudumuzun bağışıklık sisteminin önemli bir yeri vardır.

PROLOTERAPİ NEDİR? Proloterapi zayıflamış, aşınmış, yıpranmış, hasarlanmış, gevşemiş ve gücünü kaybetmiş tendon, bağ ve eklemlere doku yenileyici ve tahriş edici bir dekstroz enjeksiyonu ile bu dokularda yenilenme ve genç hücre çoğalması sağlnarak bu dokuların yenilenmesini ve eski gücüne kavuşmasını sağlar.
PROLOTERAPİ  HASTAYI AMELİYATDAN KURTARACAK SEÇENEK OLABİLİR
Eğer bel ağrınız, bel fıtığınız, boyun ağrınız, kalça-omuz-diz kireçlemeniz, tenisçi dirseğiniz, donuk omuz sendromunuz varsa proloterapi tedavisi için sebebe yönelik ve sizi ameliyat olmaktan kurtaracak bir seçenek olabilir.  

PROLOTERAPİ HANGİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDER?

  • Tendinit (Tendon ve ligamentlerde)
  • İyileşmeyen kronik ağrılar
  • Eklem kireçlenmeleri, aşınması
  • Kas ve tendonların tekrarlayan şişmeleri, Ağrısı
  • Baş ağrıları
  • Bel ağrıları( fıtık, kireçlenme)
  • Boyun ağrıları (fıtık, kireçlenme)
  • Sırt ağrıları (fıtık, kireçlenme)
  • Topuk dikeni
  • Ayak bileği, el bileği burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar
  • Skolyozda yardımcı
  • Diz ağrıları (kondromalazi, kireçlenme, menisküs)
  • Tenisçi dirseği
  • Karpal Tünel Sendromu
  • Donuk omuz
  • Kuyruk sokumu ağrısı

NÖRO-PROLOTERAPİ

Nöro-proloterapi nedir?

Nöro-proloterapi; nöropatik kaynaklı ağrıların tedavisi için geliştirilmiş yeni bir rejeneratif tıp yöntemidir. Nöro-proloterapi bir çok kas iskelet sistemi kaynaklı ağrılarda, nöropatik ağrılarda ve farklı ağrı sendromlarının tedavisinde kullanılır. Nöro-proloterapi subkutan (ciltaltı) proloterapi olarakta adlandırılır. Nöro-proloterapide nispeten düşük konsantrasyonlu dextroz solüsyonu derinin hemen altına zedelenmiş sinir dokularının ve diğer yumuşak dokuların rejenerasyonu ile tedavisi için uygulanır.

Nöro-proloterapi nasıl etki eder?

Sebebi ne olursa olsun doku hasarı oluştuğu zaman, ortama proinlamatuar maddeler (bradikin, prostaglandin gibi) salınır, bu maddeler sinirler üzerinde bulunan kapsaizin reseptörlerini aktifleştirir. Sinirlerdeki bu kanallar açıldığı zaman sinirler enflamasyona sebep olan maddeler (P maddesi, kalsitonin geniyle ilişkili peptit) salgılar. Sonuç olarak yumuşak doku şişliğine sebep olan, kan damarlarından sızmalar olur, dokunun ağrı eşiği düşer ve ağrı ortaya çıkar. Nöro-proloterapi kapsaizin reseptörlerini inhibe ederek bu zinciri kırar ve sinir fonksiyonlarını restore eder.

Nöro-proloterapinin geleneksel proloterapiden farkı nedir?

Nör-prolotarapi le geleneksel proloterapi arasında bazı farklar ve benzerlikler vardır. Her ikisinde de amaç; doku iyileşmesi, ağrının giderilmesi ve eklem fonksiyonlarının restore edilmesidir. Ancak kullanılan dextroz çözeltisinin yoğunluğu ve enjeksiyon teknikleri farklıdır,

Nöro-proloterapide enjeksiyon sıvısı olarak ne kullanılır?

Nöroproloterapi solüsyonu %5 lik dextrozdur.

Nöro-proloterapi ağrılı bir tedavi midir?

Nöro-proloterapi genellikle çok iyi tolere edilir. Çok az ağrı hissedilir.

Bir nöro- proloterapi uygulamasında sonra neler hissedilir?

Çoğu hasta ilk enjeksiyondan sonra ağrılarında azalma hisseder. Başlangıçtaki analjezik etki birkaç saat ya da bir gün kadar sürebilir. Doku iyileşmesi arttıkça hastalık ağrıları azalır. Genelde her uygulama seansında ağrılarda %20 lik bir azalma olur. Bu nokta ödemlidir. Hasta yüzde 20 iyileşme bildirmezse tedaviye devam edilmesi tavsiye edilmez.

Toplam tedavi süresi ne kadardır?

Her hasta ve hastalığa göre farklılıklar göstermekle birlikte, 5-8 seanslık tedavi süresi genellikle yeterlidir. Seans aralıkları genelde 2-4 haftadır.

Nöro-proloterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

  • Migren ve baş ağrıları
  • Boyun ve bel ağrıları
  • Kas ağrıları
  • Siyatik ağrısı
  • Eklem ağrıları
  • Osteoartirit
  • Genital bölge ağrıları
  • Aşil tendiniti
  • Karpal tünel sendromu
  • Tenisçi dirseği
  • Post-herpetik nevralji
  • Çene kemiği ağrılarıi
  • Fibromyalji (Homeopati desteği ile)
  • Ameliyatlardan umudunu kesmiş hastalarda

Bel Fıtığının tedavisinde Sülük ve koyun yününün özel bir şekilde kullanımıda önemli derecede fayda sağlar.


TOPUK DİKENİ

Topuk Dikeninde Yüz Güldüren Yeni Nesil Tedaviler – Plantar Fasiit Tedavisi

Uzm. Dr. Pınar KOÇYIĞIT  İletişim & Randevu: 0(505)8334340

Topuk Dikeni’ne Neden Olan Faktörler; Topuk Dikeni neden olur?

Uzun süre ayakta durmak
Ani ve hızlı olarak birden koşup-zıplamak(tekrarlayan bir şekilde)
Topuklu ayakkabı uzun süre kullanmak
Yanlış ayakkabı kullanımı(çok dar ve ayak parmaklarını sıkan ayakkabılar)
Fazla kilolu ve obez olmak
Düz tabanlık ve ayak kavsinin çok yüksek olması
Çok uzun yürüyüşler yapmak
Aşil tendonunda gerginlik oluşması
Yaşlanmaya bağlı olarak ayak tabanındaki fibröz bandın esnekliğini kaybetmesi gibi nedenleri sıralayabiliriz.

Çok şiddetli olmayan ağrılarda ağrı kesiciler, fizik tedavi,egzersiz ve germe hareketleri faydalı olmaktadır. Ancak bu tedaviler daha şiddetli olan ağrılarda çok etkili olmamaktadırlar. Topuk bölgesine yapılan steroid enjeksiyonu ise, kısa süreli olarak ağrıyı giderse de zamanla ağrı tekrar oluşmakta ve STEROİDE bağlı olarak plantar fasia bağlarında zayıflık oluşacağı için durum bir süre sonra daha da KÖTÜLEŞMEKTEDİR.

Peki topuk dikeni tedavisinde tam anlamıyla çözüm olacak bir tedavi yöntemi mevcut mudur?

TOPUK DİKENİNDE TAMAMLAYICI TEDAVİLER; Topuk Dikeni Neden Olur ?

Topuk Dikenine Neler iyi Gelir


PROLOTERAPI;
Topuk dikeni tedavisinde öncelikli olarak Proloterapi yöntemini uygulamaktayız. Topuk dikeni rahatsızlığının ana nedeni plantar fasyada oluşan gerginlik ve hasar olduğu için plantar fasyanın tamir edilmesi ve eski durumuna getirilmesi kalıcı bir sonuç verecektir. Proloterapi ile plantar fasyanın yapışma yerleri olan topuk bölgesine,ayak parmaklarının bulunduğu bölgeye ve plantar fasyanın gövdesine uygulanan PRP-CGF veya dextroz enjeksiyonlarıyla oluşan kontrollü inflamasyon(enjektör yardımıyla) sonucunda bu bölgede kanlanma artmakta, fibroblast ve makrofaj gibi kollajen sentezleyen hücreler bu bölgeye sevk edilerek buradaki hasarlanmış bağların tamiri mümkün olmaktadır. Plantar fasya eski gücüne ve esnekliğine kavuştuğunda ise ağrı da kendiliğinden kaybolmaktadır. Yani proloterapi ile sadece ağrıyı değil ağrıya neden olan durumu tedavi ettiğimiz için kalıcı bir tedavi de sağlamış oluyoruz.

DİĞER TEDAVİLERLE DESTEK
Yine Topuk Dikeni ağrısında çeşitli uçucu yağların ağrı kesici özelliğinden yararlandığımız Aromaterapi yöntemi de yardımcı olmaktadır. Bir başka tedavi yöntemimiz ise Homeopati (benzeri benzerle tedavi etme sanatı olarak adlandırılır) … Tek başına da tedavide etkili olan Homeopati de ayrıntılı olarak hasta sorgulanarak kişiye özel tedavi oluşturulur. Tedavilere yardımcı olarak sorunun ana nedenlerinden biri olan Postür bozukluğunu düzeltmek amacıyla ,Dr Marignan ın keşfi Neurostab tabanlığı da uyguladığımız tedavi yöntemlerindendir.

Topuk dikeninde Proloterapi uygulaması yanında bu rahatsızlığın konforlu bir şekilde atlatılması için Topuk dikeni için özel üretilmiş terlik kullanımını öneririz.

Dr. Pınar KOÇYİĞİT

FONKSİYONEL TIP

Fonksiyonel Tıp hastalığı oluşturan sebepleri araştırır ve bunları bildiğimiz modern tıbbı en güzel şekilde yorumlayarak kökenden gelen problemleri tedaviyi amaçlamaktadır.

Fonksiyonel tıp kavramı ABD’ de başlayarak tüm dünyaya yayılan bir yaklaşımdır. Ülkemizde Dr. Mustafa ATASOY öncülüğünü yapmakta olup eğitimlerini de kendisi vermektedir. Hastalık yoktur, hasta vardır ilkesiyle hareket ederek kişiye özel tedaviler düzenleyen bir bütüncül tıp dalıdır diyebiliriz.

Fonksiyonel Tıp Sistematiği

Hastayı baştan aşağı bir bütün olarak ele alarak sizi sonuca götüren sistematiktir. Sizi ordan oraya gönderir dururlar bu bizimle alakalı değildir sözünü duyarsınız. Oysa hastalık durumunda bir biri ile ilişki pek çok durum olduğundan bir bütün olarak ele alınmamışsınızdır. Modern tıpta uzun dönem sonuç alamamış hastaların müracaat ettiği alanlardandır.

Fonksiyonel Tıp Kişiye Özel Uygulanır

“Hastalık yoktur hasta vardır” Hipokrat’ın sözünü uygulayan bir tıp sistematiğidir. Modern tıp Hipokratı kabul etmiştir ancak hastalıkları isimlendirerek tüm hastaları aynı kefelere koyarak aynı alanda değerlendirmektedir. Modern tıbbın bütünsel olarak kişiyi değerlendirerek Kişiye özel yöntemler belirlenir ve uygulanır. İlk önce bireyin hastalık geçmişi en baştan en derin detaylarına kadar alınır, diğer hastalıkları incelenir, yaşam şekli ve beslenmesi gibi alışkanlıklar gözden geçirilir. Fonksiyonel tıp hastanın hormon, bağışıklık, enerji, detoks, gastrointestinal ve kardiyometabolik sistemini, barsaklarınızı (geçirgen bağırsak durumunuzu!!!) inceleyerek bütüne bakarken; kişinin zihinsel, ruhsal yapısıyla beraber yaşam şeklini de düzelterek şifa sağlanır. Kronik inflamatuvar hastalıklar dediğimiz kalp damar hastalıklarından kansere, haşimoto tiroiditinden romatolojik hastalıklara, multipl skelrozdan alerji ve astıma kadar birçok hastalığın alında yatan sebep büyük ölçüde kronik inflamasyondur.

 Fonksiyonel tıp bu kronik İnflamasyonu ortaya koyar ve çözümler bunu da bireye özel olarak uygular.

Geçirgen Bağırsak Sendromu

Fonksiyonel Tıpta Temel Kavramlardan Biriside Geçirgen Bağırsak Sendromudur
Bağırsak geçirgenliği( Leaky Gut )Fonksiyonel Tıp ve GAPS Beslenmede en temel ve en önemli kavramlardandır.

Fonksiyonel Tıp Nasıl Devreye Girer ?

Siz aneminiz, kabızlığınız, otoimmün hastalığınızla ile ilgili gezmedik hastane bırakmadığınızda Fonksiyonel Tıbbi duymuşsanız, burada devreye girer. Çünkü size verilen tedaviler dön dolaş aynı kapıya çıkan yöntemlerle alakalıdır.

Geçirgen Bağırsak Sendromuna dönecek olursak;
Bağırsağımız nasıl geçirgen hale gelir?
Bağışık sisteminden görevli lenfatik sistem dokularının %70-80 i bağırsaklardadır. Kronikleşmiş stres, paketli gıda , abu cuburlar, mide ilaçları, hormonal ilaçlar , antibiyotikler, sık ağrı kesici tüketimi, steroid tedavileri, aşırı alkol, bilinçsizce yapılan açlık diyetleri aşırı şeker tüketimi gibi etkenler bağırsağın yapısını bozarak bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bundan aşağıdan-yukarı yani beyne kadar tüm vücut alarm (belli belirsiz baş ağrıları, fibromyalji, migren ağrıları, mide sorunları kabızlık, bazı cilt hastalıkları) vermeye başlar. Bu bir günde olan bir durum değildir sadece bu alarm verme aylardan yıllara kadar sürebilir. Bu sorunu çözmediğiniz ve alarmı kesecek tedbirleri almadığınız sürece bir birikme olacak ve bir gün sistem bir yerden patlak verecektir bu ne kadar geç olursa sonucunda ortaya çıkacak olan hastalığın ciddiyeti de o kadar kötü olabilir.
İşte bu noktada iyi bir Fonksiyonel Tıp ve GAPS beslenme desteğine, doğru zamanda kullanılacak probiyotiklere ve detoksa ihtiyacınız var demektir. Bu işlemleri süresi, sıralaması, zamanlaması yapılacak olan tahlilleriiz ve vucüdunuzun verdiği tepkilere göre belirli bir takvim planlamasına uygun olarak yapılması gereken kişiye özel planlanan bir takım tedbirler, beslenme düzenlenmesi ve uygulamalar silsilesidir. Fonksiyonel Tıp Hekimleri ve GAPS Danışmanlarınca yapılmalıdır. Zamanlamalardaki yanlışlıklar ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Gelişigüzel probiyotik kullanılmamalıdır.

Tıbbin kurucuları ve hekimlerin piri bağırsakların önemini bazı sözlerle bize anlatmaya çalışmışlardır.

“Bütün hastalıklar bağırsakta başlar” Hipokrates
“Yiyecekler ilacınız, ilacınız yiyeceklerinizdir” Hipokrates

“Şifa hazımdadır, Kolayca hazmedeceğin kadar ye” İbn-i Sina
“Yiyecekler ilacınız, ilacınız yiyecekleriniz olsun” İbn-i Sina

Fonksiyonel Tıp alanında uzman bir hekimle görüşmeniz büyük önem taşımaktadır.

GLUTATYON GEREKSİNİMİ !

GLUTATYON TEDAVİSİ ANKARA

Damardan Glutatyon Uygulaması

Glutatyon, bedenimizin temizleyen en iyi arındırıcıdır. Detoksu sağlayan maddedir. Bağışıklık süreçlerinin 1 numaralı sorumlularındandır. Peki glutatyon vücuda nasıl alınır?

Söz konusu sağlık olunca yeterli glutatyon rezervine sahip olmak vazgeçilmez bir zorunluluk. Sağlıklı bir yetişkinin bedeninde sadece 10 gram kadar glutatyon vardır. Gıdalarla kazanabileceğimiz glutatyon miktarı ise günde en çok 100-150 mg civarında.
Gıdalardaki glutatyondan ziyade bedenimiz glutatyonun hammaddesi olan sistein, glisin ve glutamatı kullanarak kendi glutatyonunu kendi üretiyor.
Vücutta Doğal üretilen glutatyon miktarı, bedenimizde aşırı bir toksik madde alımı yoksa, ağır metal yüklenmesi ve/veya serbest radikal saldırısı yoksa dengeli ve düzgün beslenerek ve yaşayarak sağlanabilmektedir ve bu yeterlidir.
Ne var ki bedenin toplam glutatyon rezervi yüksekse detoks işlevleri, bağışıklık sistemi güçlüdür. Bu nedenle de glutatyon üretimini teşvik eden çinko, selenyum, C vitamini, alfa lipoik asit, E vitamini, silimarin, zerdeçal gibi “antioksidan” güçleri daha çok kazandırmak, özellikle sistein zengini besinlerle (lahana, soğan, sarımsak) yüklenmek gerekiyor.

Önemli noktalar

Glutatyon çok önemli bir doğal hazine. Antioksidanların Şahıdır, bedenin, özellikle de karaciğerimizin temizlik işlerinin yöneticisi hücrelerin golgi cisimciğidir.
◊ Vücut sağlıklı şartlarda kendi glutatyonunu kendi üretebiliyor.
◊ Toksik birikim ve serbest radikal yükü arttıkça aktif glutatyon gücümüz azalıyor.
◊ Yaş ilerledikçe bedenin kendi glutatyon üretiminde de düşme başlıyor.
◊ Alkol ve sigara glutatyon ihtiyacını artıran buna karşılık onun üretimini azaltan iki zararlı alışkanlık.
◊ Sabah en düşük glutatyon seviyeleri zamanı.
◊ Yemeklerden sonra üretimi artıyor.
◊ Taze sebze ve meyveler glutatyon üretimini teşvik ediyor.
◊ Selenyum, C vitamini ve alfa lipoik asit takviyeleri glutatyon üretimini teşvik ediyor.

Glutatyon üretimini uyaran ilk 10 besin

Bedeninizin daha çok glutatyon üretmesini istiyorsanız sofralarınıza aşağıdaki besinleri daha sık ve bol ekleyin…
◊ Lahana
◊ Sarımsak/soğan
◊ Maydanoz
◊ Ispanak
◊ Pancar
◊ Zerdeçal
◊ Tarçın
◊ Kakule
◊ Kimyon
◊ Karnabahar

Glutatyon zengini ilk 10 besin

Glutatyon içeriği en yüksek 10 besini listelemeye çalıştım. Umarım işinize yarar.
◊ Kuşkonmaz
◊ Avokado
◊ Ispanak
◊ Bamya
◊ Karnabahar
◊ Domates
◊ Havuç
◊ Kavun
◊ Greyfurt
◊ Kabak

Takviyeler

Destek olarak kullanılan glutatyon takviyelerinin damar yolu ya da kas içine uygulamaları işe yarıyor. Ağız yoluyla alınan glutatyonun yüzde 99’a yakını parçalanmış olur. Midemizdeki asit Glutatyonu parçalar. Bu nedenle takviyesi gerektiğinde Damardan Uygulama öneriyoruz, Öncelikle Kanserden ve otoimmün hastalıklardan çok iyi bir koruyucu olduğu unutulmamalıdır.

Cilt için kullanılan glutatyon ürünlerinde lipozomal ürünler öne çıkmaktadır. Bu ürünlerde ürün güvenliği kalitesi önem arz eder.

NÖRAL TERAPİ

NÖRAL TERAPİ ve AĞRI

İnsan bedeni, parçaları, organları ve gözleri biçim ve işlev bakımından bütünün hizmetinde bulunan organize bir bütündür. Bu bütünlüğü bedenimizde yer alan 500.000 km uzunluğunda olan Vejetatif sinir sistemi (otonom sinir sistemi)sağlamaktadır. Herhangi bir bölgede meydana gelen herhangi bir olumsuz uyarı, tüm sistemide etkilemektedir. Bedenin tamamı birbiriyle iletişim halindedir,herhangi bir organda sorun meydana geldiğinde, bu sorun vegatatif sinir sistemi aracılığı ile tüm bedeni etkiler Kalbin çalışması ,kan basıncının kontrolde tutulması,sindirim si steminin çalışması, hormonların düzenlenmesi ,vücut sıcaklığı ve terlemenin ayarlanması, cinsel işlevler ve adet görülmesi vegatatif yani otonom sinir sisteminin kontrolündedir. Bu sistemde düzensizlik olması kalp çarpıntısı, kabızlık yada ishal ,tansiyon sorunları, aşırı terleme yada aşırı sıcak hissetme gibi rahatsızlıkları oluşturmaktadır.

Nöral terapi 1920 yıllarda Huneke soyadında iki Alman Doktorun geliştirdiği almanyada ve Avrupada çok yaygın kullanılan vegetatif sinir sistemine etki ederek, vucudun iç dengesine kavuşmasını sağlayan lokal (bölgesel) bir enjeksiyon yöntemidir.Nöral terapi bir regülasyon tedavisidir.Vucudun tamir sistemininide harekete geçirerek kendi kendine iyileşmesine yardımcı olur Bedende hastalıklar ortaya çıkmadan önce bazı değişiklikler oluşur. Nöral terapi; çoğu kez modern tıbbın açıklayamadığı ve hastanın kendi psikolojisiyle ilğili olduğu söylenen rahatsızlıkların temelinde hastanın zorlanan vejetatif sinir sistemindeki düzensizliğin olduğunu ortaya çıkaran ve tedavi eden bir bilim dalıdır.

Nöralterapi ile vücüdu bütünsellikle ele alıpgeçirilen travmalr,ameliyatlar ve bozucu alan olacak tüm unsurlardikkate alınarak bir tedavi protokolu belirlenir

Uygulama sırasında yapılan enjeksiyonlar doğrudan sinirlerin içine değil sinirlerin en yoğun olduğu çilt altı bölgesine yapılır.Yan etkisi yok denecek kadar azdır. Tedavide kullanılan lokal anesteziğin enfeksiyonu ve enflamasyonu geçirdiği( antibakteryal,anti virütik ,anti fungal),anti aging (yaşlanma karşıtı) ve antikanserojen (kanser öneleyici ) bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Bedenin herhangi bir yerinde bulunabilen ,aşı skarları geçirilmiş ameliyat skarları fiziksel ve psikoljik travmalar uzak etkiler yaratan sorunlu vücut bölgeleri bozucu alan olabilir.Barsak florasındaki bozukluklar, diş tedavileri, geçirilmiş bir hastalık bunların hepsi de birer bozucu alan olabilir. Ve bedenin kendi mekanizmaları ile düzeltilemezler. Vücudu saran vegetatif sinir sistemi ağıyla uzak vücut bölgelerini ilğilendiren problemlere ve hastalıklara neden olurlar.Nöral terapinin bütünsellik yaklaşımıyla bozucu alan tedavisi başarıyla gerçekleşir ve vücut eski harmonisine kavuşur.

Nöralterapi, çoğunlukla çaresiz, ilaç tıbbında çözüm bulamamış hastaların tercih ettiği bir tedavi metodudur. Özellikle klasik tıbbın yetersiz kaldığı uzun süreli, geçmeyen ağrılar, regl düzensizliği, kabızlık, yaşlanma, alerji, hamile kalamama, hormonal düzensizlik, üst solunum yolu hastalıkları, bağırsak ile ilgili tüm şikâyetler gibi birçok alanda nöralterapi kullanılıyor. Sorunlu organlarda cilt altı dokulara enjeksiyonla anestezik madde verildiğinde otonom sinir sistemi uyarılıyor. Bu uyarıyla “vücuttaki elektriğin düzenlenmesi” sağlanıyor ve böylelikle vücudun iletişim ağındaki aksaklıklar giderilerek tedavide etkili sonuçlar elde ediliyor.

EPİGENETİK

Kanser aileden miras aldığımız genetik ve yaşamda edindiğimiz epigenetiğin doğru çalıştırılamaması nedeniyle oluşan DNA hasarlarının toplamı ile meydana gelen durdurulamaz hücre çoğalması ile tanımladığım bir hastalıktır. İlginç değil her organda bir kanser var, peki epigenetiğimiz bozuksa kanser olmuyorsak herşey yolunda mıdır ? Epigenetiğimiz ne kadar iyi tutarsak tutalım hasta veya kanser olmaz mıyız?

Epigenetiği Düzelten Ürünler ve Şematize Edilmiş Etkenler

  1. Cathechin; Yeşil çay, Çam Mazıları

2. Resveretrol: Üzüm ve çekirdegi, fındık kabuğu, asma yaprağı, 1 kadeh ev yapımı şarap

3. Lignanlar;   Keten tohumu, susam ve kaliteli tahin üstü yağ(oil pulling şeklinde ayda bir), çilek, kayısı

4. Sulforafan: Brokoli, lahana ( kırmızı, beyaz, kara, yer), karnabahar, bürüksel lahanası, pazı, turp çeşitleri, şalgam, hardal yeşillikleri, su teresi, yabani havuç.

5. Omega 3: Balıklar; Kaliteli somon, Sardalye , uskumru, morina gibi balıklar, soya fasulyesi, lahana, semizotu, ıspanak, ceviz, keten, ceviz, chia ve kenevir tohumu

OZON TEDAVİSİ

Son yıllarda özellikle ülkemizde hastalıkların tedavisinde rutin yöntemlere yardımcı olarak tercih edilen ozon terapisi, oksijenin ‌tri atomik ve kararsız bir formu olan ozon (O3) kullanılarak uygulanır. Oksijen terapisi olarak da adlandırılan bu tedavi; deri hastalıklarından enfeksiyon hastalıklarına, parazitlerden virüslere karşı ve derin akne tedavilerinde, zayıflamada yağ tabakasını kırıcı olarak kozmetolojide birçok durumda hekimlerin önerileri doğrultusunda tedavi sürecine girmiştir.

Gözlemlediğim bilgiler ışığında Almanya ve Rusya’da çok sıklıkla başvurulan bir yöntem olup kullanımı da bir o kadar eskiye dayanmaktadır.

Ozon tedavisi nedir?

Oksijenli solunum yapan tüm canlılar için oksijen, hayati bir önem taşır. Oksijen, tıpta tedavi amacıyla iki farklı yöntemle kullanılabilir. Bunlardan ilki olan ‌normobarik oksijen, özellikle hastane kliniklerinde solunum güçlüğünün yaşandığı akut durumlar veya ‌KOAH hastası bireylerde kullanılan oksijen tedavisidir. İkincisi, yani ‌hiperbarik oksijen ise atmosferden çok daha yüksek bir basınç altında ve yüzde yüz oranında oksijen içeren ortamlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Normalde havada yaklaşık olarak %21 oranında oksijen bulunur. Ozon terapisi esnasında yüksek basınç altında yüzde yüze kadar çıkarılan oksijen oranı sayesinde plazma içerisinde çözünen oksijen miktarı arttığından çevre dokulara ulaşan oksijen de artar. Bu sayede damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisi mümkün hale gelir.

Ozon tedavisi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Oksijen terapisi veya diğer adı ile ozon tedavisi, birçok hastalıkta yardımcı tedavi yöntemi olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Dolaşım Bozuklukları

Ozon tedavisinin en sık kullanıldığı hastalık, dolaşım bozukluklarıdır. Özellikle diyabet hastası bireylerde görülen ayak bölgesinde uyuşma, karıncalanma, üşüme ve ağrı gibi rahatsız edici sorunlar hastalığın yol açtığı dolaşım bozukluğundan kaynaklanır. Bu hastalarda dolaşım bozukluğunun yol açtığı etkiler ‌hiperbarik oksijen tedavisi ile büyük oranda önlenebilmektedir.

Kanser

Kanser hastalarında tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilebilen yöntemlerden bir tanesi ozon tedavisidir. Bağışıklık sisteminin ‌aktivasyonunu artıran ve kanserle savaşan hücrelerin üretimini destekleyen oksijen terapisi, vücudun genel direncine olumlu yönde katkı sağlayarak kanser tedavisine yardımcı olur. Aynı zamanda zindelik vermesi sebebiyle kemoterapinin olumsuz etkilerinin azaltılmasında da önemli rol oynar.

Göz Hastalıkları

Özellikle yaşlılığa bağlı olarak damarların yapısında meydana gelen bozulmalar sonucu optik sinirler ve retinada hasarlar oluşur, bu da göz hastalıklarına sebebiyet verir. Bu gibi durumlarda uygulanan ozon tedavisi, dolaşımdaki aksaklıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.

Bakteri ve Mantar Enfeksiyonları

Mantar ve bakterilerin üremesini engelleyici özelliği sebebiyle uzun süredir suların arıtılmasında kullanılan ozon, bu ajanların sebep olduğu hastalıkların tedavisinde de başarıyla uygulanmaktadır. Özellikle ayak bölgesinde oluşan mantar hastalığında oksijen tedavisi uygulanarak inatçı enfeksiyonların önüne geçilmesi mümkün olabilmektedir.

Yukarıda belirtilen hastalıkların haricinde oksijen terapisi; romatizma, artrit, yatak yaraları, kolit ve ‌proktitis gibi bağırsak enfeksiyonları, vurgun, ‌herpes ‌simplex ve ‌herpes ‌zoster virüslerinin sebep olduğu hastalıklar ve karaciğer ‌enflamasyonları gibi birçok hastalığın tedavisinde tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ‌anti-aging olarak da bilinen yaşlanma karşıtı bazı terapilerde de ozondan yararlanmak mümkündür.

Ozon tedavisinin faydaları ve zararları nelerdir?

Ozon tedavisi, dokulara ulaşan oksijen miktarının büyük ölçüde arttırılmasını sağlaması sebebiyle tıbbın birçok farklı alanında tercih edilmektedir. Hekimin önerileri doğrultusunda uygulandığı takdirde rutin tıbbi tedavinin sonuçlarına herhangi bir etkisinin bulunmaması bu tedavi yönteminin en büyük artılarından bir tanesidir. Medikal ozon, uygun şekilde uygulandığı takdirde etkili, pratik, hızlı, tamamen güvenli ve ucuz bir tedavi türüdür.

Ozon terapisi uygulamasının yapıldığı ortamlarda oksijenin yanıcı bir element olduğu göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmalıdır. Tedavinin en önemli riski akciğerlerde temiz hava ile kirli hava değişiminin yeterli oranda yapılamaması durumuna bağlı olarak kan plazmasında karbondioksit oranının artmasıdır.

Nihayetinde ozon tedavisi, alanında uzman hekimlerce (sertifikalandırılmış) birçok hastalığın tedavisinde başarı oranını arttıran, yan etkileri oldukça sınırlı olan ve tüm yaş gruplarında güvenle uygulanabilen ülkemiz için yenilikçi ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir.